Blogia kirjoittaa Olli Posti ja Mari Heimala, kaksi superfoodeihin seonnutta MS-tautista.

torstai 4. huhtikuuta 2013

Gluteeni ja viljat

Vaikea oli päättää, mistä aloitettaa kirjoittaminen. Tarkoitus olisi kerätä tietopankki, jossa oman elämänsä parantaja voi edetä tasaisin väliajoin uuden aiheen parissa. Elämäntapojaan on hauskinta ja mielenkiintoisinta muuttaa yksi kerrallaan, uteliaalla mielellä ja kehon reaktioista nauttien.

Kaikki muuttui, kun näin Olli Postin haastattelun televisiossa. Ollilla on myös MS-tauti, mutta hän on ruokavalio- ja elämäntapamuutoksilla pitänyt itsensä hyvässä kunnossa. Jippii, tästä kirotusta taudista voi siis kuntoutua! Olli neuvoi tv-ohjelmassa: "kokeile itse ja kuuntele kehoasi. Muutamassa viikossa huomaat tuloksen". (Ollin juttuja löydät lisää täältä http://www.viidakkomies.com/)

Aviomieheni oli jo siirtynyt karppaajaksi. Ensimmäinen valinta oli siis gluteenittomuus.  
Olin leipähiiri, mitä siis tilalle? Aloitin tällä http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=2590 ja kaupan gluteenittomalla kinoa/tattari-näkkileivällä sekä maissikrakkereilla. 

Myöhemmin, kun vähensin maitotuotteiden käyttöä, vaihdoin tähän (marcona-mantelit voi korvata mantelijauholla) http://ghoulsandpearls.blogspot.fi/2013/03/viljattomat-sampylat.html

Vaikeimmaksi osoittautui viljasta irtipääseminen käytännön tasolla. Vilja oli kuin huumetta. Jos sorruin syömään palankin tavallista leipää, sen jälkeen oli pakko saada lisää. Ja lisää. Ja lisää. 

Yhteiskunnallinen Leipätiedotuksen ja THL:n aivopesu oli myös jättänyt jälkensä. Takaraivossa soi "syö  6-9 palaa leipää päivässä". Kun menin ihmisten ilmoille, huomasin, että koko ruokakulttuurimme on kuorrutettu viljalla ja sokerilla. Kun menin kylään, pöydästä ei löytynyt muuta kuin viljaa. Niinpä olen nykyisin pakannut vierailuille usein mukaan hedelmän, tai Ollin youtube-nauhasta löytämini  vinkin mukaan avocadon ja herbamarea. 

MUTTA SE KANNATTI! Fatiikki eli väsymys helpotti pikkuhiljaa. En saanut enää väsymiskohtauksia. Jalat toimivat jo melkein joka aamu normaalisti. Keskittymiskyky parani. Vatsa alkoi toimia. (MS:ään liittyy suoliston aaltoilun hidastuminen eli suomeksi sanottuna ummetus). Ei ollut koko ajan tarve syödä jotain. Olo oli energisempi, syömisen jälkeen ei tullut enää väsymistä. 

Tästä on nyt aikaa pari vuotta. Nykyisin en syö suomalaisia viljoja enää ollenkaan, koska huomasin, että esim. gluteenittoman leivän tai pizzan jälkeen kunto huononi. Useimmissa  gluteenittomissa tuotteissa on yleensä mm. vehnätärkkelystä.

HUOM! Jos/kun lopetat viljojen käytön, varmista seleenin saanti esim. syömällä 2 (suom. suositus) tai 4 (amerikk. suositus) parapähkinää päivässä!

Aviomiehelläni on jonkinlainen tärkkelys-intoleranssi, hän ei voi syödä myöskään perunaa eikä muita korkean tärkkelysarvon ruoka-aineita. Ystävättäreni pääsi juuri eroon ummetuksestaan lopettamalla gluteenin (ja muutaman muunkin ruoka-aineen) syömisen,  

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, onko sinunkin kehosi mahdollisesti yliherkkä gluteenille/viljoille tai kärsitkö vuotavasta suolistosta, jota viljat voivat joillekin aiheuttaa. 


Lisää luettavaa:
http://www.raikasweb.com/vehnan-vaarat


Kaikki kommentit ja aihe-ehdotukset otetaan kiitollisuudella vastaan!

t. Mari 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti